Életfilozófia
Amikor még nálunk javában dübörgött a szocializmus, élményszámba ment ha valaki kijuthatott a hõn áhított nyugatra. A kelet Berlini Gumigyárban több alkalommal , huzamosabb ideig volt szerencsém dolgozni. A hírhedt Berlini falon a magyar útlevéllel átjutni nem jelentett problémát. A két városrészt metró kötötte össze. Csak egy megállóra volt a csábító szabad világ. Kollégáim ha kedvük szottyant, át-át mentek, sóvárogva nézegették a kirakatokat, izgatottan mesélték melyik autószalonban milyen márkát , melyik szex shopban melyik lány mennyiért árulja magát.. stb. A Berlini fal két oldalán ordítóan nagy volt a kontraszt. Míg az egyik oldalon Mercédeszekkel száguldoztak, addig a másik oldalon a Trabantra is 15 évet kellett várni. Ennyit jelentett a 10 cm vastag fal.
Egyszer hogy kíváncsiságomat kielégítsem, én is átruccantam körülnézni . Az elsõ órásbolt kirakatánál megjegyeztem a legmagasabb árat hogy otthon majd tudjak mirõl mesélni. Aztán a következõ kirakatnál rájöttem, teljesen felesleges , mert még a legdrágábbnál is lehet még drágábbat találni. A határ a csillagos ég. Értetlenül csóváltam a fejem és olyan érzésem volt mint a Marson járó idegennek . Többet nem is mentem át .
Azóta ez a szabad világ hozzánk is elért. Ugyan úgy mindent meg lehet kapni. Hogy mi szükség a magukat áruló lányokra , lévén ez õsi mesterség, még értem , de hogy minek van szükség 80-100 milliós autókra, méregdrága karórákra amikor a telefonján mindenki láthatja az idõt, no itt ezen a fejlõdési szinten én megrekedtem .
Kérdezhetnétek , mi ezzel a problémám ? Csupán az hogy, míg a világ egyik felén azt se tudja mire szórja el rengeteg pénzét a jóléti társadalom polgára, addig a másik felén éhen halnak. Miközben ezt a cikket írom a feleségem hallgatja az MR1 Kossuth Rádiót. A divatszakma bizniszérõl megy a riport, idézem szó szerint a riporternõt:" Az egyik versenyzõ flexibilis tükrökbõl álmodott bikinit"!? Vajon milyen bikinirõl álmodik a vézna felpüffedt hasú, éhenhalás küszöbén tengõdõ afrikai gyerek édesanyja? Ugyanis az ottani nyomor fenntartása a gazdag világ jól felfogott érdeke. Ha megszüntetnék akkor nem tudnánk megvásárolni a szupermarketben potom pénzen a verejtékes munkával megtermelt áruikat.
Igazságtalanságot nem kell a nagy világban keresnünk, itthon is van bõven. A fiamat kicsi korában arra tanítottam legyen becsületes és tisztességes. Most pedig azt látom aki lop,csal,hazudik, másokat megkárosít az sikeres ember. Akár miniszterelnök is lehet. Ezek után mit mondjak a fiamnak? Azzal se tudom magamat vígasztalni hogy talán majd késõbb...Az új generáció diákjai az iskolákban leköpik, megverik a tanárokat. Ami ellen a tanár nem tehet semmit. Így kezdõdik a sikeres emberek karrierje.Már pedig ki ne szeretne sikeres ember lenni?
Mára ez a kapzsi, hazug ,önámító világ összeomlott. Kómába esett, lélegeztetõ gépre kapcsolták. Mi kisemberek pedig aggódva várjuk, hogy a pénzvilág keselyüi milyen sorsot szánnak nekünk . Vajon mire számíthatunk ebben a kicsi országban ahol a rendszerváltásnak nevezett közrablási folyamat genszterváltást eredményezett? Ahol az olajszõkítéstõl a brókerügyig egyetlen milliárdos bûntény se lett elrettentõ erõvel megbûntetve! Ahol a gyerekei szeme láttára agyonvert Szögi tanárúr gyilkosai szabadon garázdálkodhatnak mert a hatalomnak ez az érdeke! Ahol még a MNB elnökének is Cipruson van bejegyezve 100%-s tulajdonu cége!Az egymás után hatalomra került pártok vezetõi és azok Döbrögiként viselkedõ vidéki helytartói nemcsak magára hagyták a népet, hanem kisemmizték, kirabollták, még gyermekeinek jövõjét is elvették.S mindezt miért? Nem volt meg a betevõ falatjuk? Éhezett a családjuk? Vagy mi egyéb okuk volt rá hogy egy ország népét megnyomorítsák?
Nézzétek, nekem már így 50 felett nincs gusztusom ebben a társadalomban aklimatizálódni, egyre inkább félre állok. Ha szükségetek lesz rám a kiskertemben megtaláltok. Ha nincs rám szükség ,hagyjatok békében kertészkedni!


2009.03.08.

Lap tetejére