blog2016

2016.12.29.ÉVZÁRÓ RECEPT. JÓ ÉTVÁGYAT! BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!Wogboy Kérdezte Ausztráliából: Gyerekkorom óta szeretem a krumplis pogácsát. Most az szeretném kérdezni Tőled, milyen felétek a krumplis pogácsa?
Két legyet szeretnék ütni egycsapásra. Miközben Lacinak válaszolok, ötletet adok azok számára akik a szilveszteri bulijukhoz gyorsan elkészíthető rágcsálni valót óhajtanak sütni. Úgy fogom közölni a receptet, hogy aki még soha se sütött pogácsát, ez alapján könnyen megtehesse.
Ezeket az eszközöket ajánlom hozzá:A kukta jó szolgálatot tesz. Egyik előnye, hamar megfő benne a krumpli. (20perc) A másik, hogy nem nyomja tele a lakást gőzzel. 3kg krumplit főztem meg benne héjában. Amikor megfőtt, a héját leszedtem és a középső eszközzel a krumplitörővel összetörtem. A mellette lévő krumplinyomó jobb lenne erre a célra, de gyenge minőségben gyártják, nem strapabíró. Ezért használom szívesebben a törőt. Miközben pucolom és töröm a krumplit, közben szórok közé egy evőkanálnyi sót és egy fél vajat, melyet a meleg krumpli megolvaszt és magába szív.Majd a keletkezett masszát össze kell csumiszkolni, hogy a krumpli, a só és a vaj homogén elegyet alkosson.Ezzel a krumpli kész, lisztet kell hozzágyúrni.Aki kevés mennyiséggel dolgozik az ebben a tálban is összegyúrhatja, de az én 3kg alapanyagom nem férne el. Ezért gombócokra osztom. Így egyenként könnyebb vele bánni.A gyúrást legegyszerűbb olyan módon elvégezni, hogy a gyúródeszkára hintjük a lisztet:Melyre erős mozdulatokkal rányomjuk a kruplit, amit az magába vesz. Ezt a műveletsort addig ismételjük, amíg a krumpli hajlandó magába fogadni a lisztet. Tehát lisztez, gyúr, megint lisztez, megint gyúr stb. A 3kg krumplihoz kb 1/2 kg liszt szükséges, de ez függ a főzési módtól és krumpli fajtájától, hogy az mennyi vizet tartalmaz.Amikor már nem vesz fel lisztet a krumpli, sodrófával kilapítjuk, kiszaggatjuk egy kör alakú eszközzel és így már művünk sütésre kész.Most jön az én sütési gyakorlatom, mely elüt a háziasszonyok szokásától. Nem sütöm ki rögtön az összeset, hanem csak annyit, amennyit a család kíván. Mivel jelenleg ketten vagyunk az én drága feleségemmel, nekünk naponta elegendő egy tepsit kisütni. Tehát a felesleges két tepsit nyáron hűtőbe, télen a spájzba teszem. Aztán másnap, harmadnap is kisütök egy tepsivel, így naponta ehetünk friss pogácsát. Így néz kisütve, bablevessel:Ugyan ezt az elvet szilveszterre átültetve. Buli közben az előregyártott pogiból, azonnal süthető friss harapnivaló, a vendégek legnagyobb meglepetésére és örömére. Jó étvágyat, jó szórakozást, boldog új évet kívánok hozzá!2016.10.09.KÁPOSZTASAVANYÍTÓ EDÉNY.

(válasz üzenőmre)

Kedves Gyuri!

Nagyon szomorú hír számomra, lányod betegsége. Bár csak tudnék rajta segíteni.
Az edényeimet én még annak idején Kaposváron vásároltam, különböző helyeken, de jellemző, hogy már egyik bolt se üzemel közülük. Így Kaposváron nem is lehet talán ilyeneket vásárolni. Viszont a net tele van kerámia hordós hirdetésekkel. Nem ismerem anyagi helyzetedet.Több ismerősöm vett használtakat olcsón a vaterán, jófogáson, de újonnan is sok helyen árulják. Talán nem a legjobb, viszont kétségtelenül a legegyszerűbb beszerzési mód az online vásárlás, mert akkor az edényt helybe hozzák. Írd be a keresőbe a kerámia savanyító edény szavakat és hozza a vásárlási lehetőségeket.
Én a cseh gyártmányúakat használom, de azt hiszem ez nem lényeges, csak az a fontos, hogy legyen az edénynek vízzáró pereme.
Lányod betegségére visszatérve, sokkal fontosabbnak tartom, ha meg van az edény, a savanyításhoz olyan káposztát szerezz be, melynek termesztéséhez nem használtak fel műtrágyát, gyomírtószert és egyéb mérgeket. Sajnos a konvencionális módban termesztett zöldségek nem szolgálják az egészséget, különösen nem a gyógyulást. Íme a Gödöllői Agrártudományi Egyetem vizsgálati eredményei az 1966-1990, illetve az 1975-2005 közötti évekre, hogyan változott meg az élelmiszernövények étkezési értéke:Ez utolsó táblázat vonatkozik a káposztára. Látható, hogy a vizsgált időszakban a vitamintartalom tizedrészére csökkent. Ha a táblázat eredményeit grafikonon ábrázolnánk, majd a grafikont kirajzolnánk 2016-ig, gyanítom nulla közeli eredményt kapnánk.
A káposztának csak a vitamintartalmára vonatkozó eredményeit adták közre a kutatók, de úgy gondolom, a mikroelemek és az ásványi anyagok vonatkozásában is hasonló a helyzet. Úgy összegezném a kutatásokból levonható következtetést, hogy az élelmiszerekből hiányzik mind az, ami szükséges feltétele az egészséges életnek. Viszont bőven van bennük méreganyag, mely a vegyszeres "növényvédelem" révén kerül beléjük.Tehát a konvencionális mezőgazdaság által előállított káposzta nem táplálék, hanem mérgekkel szennyezett ipari hulladék. Ezért bátorkodtam beteg lányod gyógyulására biotermék beszerzését ajánlani.
Kívánom, hogy segítse az Úr, mielőbbi gyógyulását!


2016.09.11. ŐSZI TÉMÁK.Az ősz a gyümölcsfatelepítés legideálisabb ideje. Ezért a gyümölcsészek levelezőlistáján Árpád társunk tanácsot kért csümölcsöskert telepítéséhez, kihangsúlyozva, hogy régi fajtákat szeretne a kertjébe. Véleményemet, mivel a téma éppen úgy kívánkozik ide is, bemásolom:

Árpi!
Attól függően, mi a szándékod a gyümölcsössel, mondom el a véleményemet. Ha üzleti szempontjaid vannak, akkor a minél előbbi megtérülés miatt vásárolj csemetéket. Ha magadnak és környezetednek óhajtasz termelni, akkor inkább a saját nevelést javaslom. Az a különbség a vásárolt és a saját magad nevelt fa között, mint amikor valakinek saját gyereke születik, vagy a sors nem adja meg neki ezt a boldogságot és kénytelen egy nevelőintézetből örökbe fogadni. Az örökbefogadott gyermeket is lehet szeretni, de azért a saját gyermek mégis csak más. Mi tart vissza, hogy saját gyermekeid legyenek? Ha eljössz hozzám, 10 perc alatt megtanítlak oltani. Elvetsz magokat, kikelnek, megerősödnek, beoltod őket. Ennyire egyszerű, csak több munkával jár, több időbe telik, mint a vásárlás, de más élményt is ad. Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb. Ráadásul vásárláskor nem mindig azt a fajtát kapod, ami rá van írva a csemetére. Én tavaly, miután vásároltam egy telket Nagymaroson ugyan azzal a céllal, mint te, nekiálltam fásítani. Rögtön neveltem 150 db oltvány csemetét. Zömében régi fajtákból. Bár kifogytam az alanyokból, de azért az idén is neveltem vagy 50-t és ezt így folytatom, amíg élek és lesz hozzá erőm. Az oltáshoz a vesszőket nem probléma beszerezni, az indexes és a terrás fórumtársaktól kaptam csere-bere útján. Az ország minden szegletéből kaptam. Még Erdélyből is, mely külön öröm számomra, hiszen Erdély a szívem csücske. Úgy látom, hogy jobban is fejlődnek, mint a többi oltvány. Azok a kis fák érzik, milyen fontosak számomra. Minden fáról melyet felnevelek, tudom kitől kaptam, melyik vidékről. Így ezek a fák számomra többet jelentenek, mint egy egyszerű táplálékforrás. Mindegyik mögött egy ember és vidék áll. Szóval ez különbözteti meg a vásárolt csemetéből és az általad elvetett magból felnevelt fát egymástól.
Lefotóztam azt kis fát amiről írtam. A természet csodája, hogy tavasszal amikor oltottam, vékonyabb volt mint egy ceruza és őszre közel 2m magasságra nőtt.A másik ilyen csodája a természetnek a csicsókám. Így néz ki egy tavasszal vetett csicsóka szeptemberben Kaposváron. A gumókat egy kertésztársamtól kaptam. Nekem is volt csicsókám, de az rücskös volt, míg a tőle kapottnak sima a bőre. A fotón is látszik, több mint kétszer magasabb mint én vagyok, veri a 3,5 métert a magassága. Ez miatt adódott némi probléma. A sokadik eső után kidőltek a tövek. A kidőlés a csicsókát zavarta legkevésbé. Úgy reagált rá, hogy a földön fekve, felfele irányította a növekedését és két hét múlva ismét függőleges irányt vett fel az új hajtásokkal. Engem jobban zavart, mert rádőlt a kis oltásaimra. Ezért karókból, vesszőkből kis kalodát csináltam, ezzel visszatérítettem őket eredeti helyükre.

2016.08.24. GYŰJTSD A MAGOT!A jó termés előfeltétele a jó vetőmag. Minden kertész esetek tucatjait tudná felemlíteni, amikor a vásárolt vetőmagja kettétörte termesztési reményeit. Vagy nem kelt ki, vagy olyan gyatra termést produkált, hogy elment a kedve a kertészkedéstől. Ezeket a bosszúságokat elkerülhetjük, ha magunk fogunk magokat, azokról a növényekről, melyek elvárásainknak legjobban megfeleltek. Általában a magokról a vetés idején, tavasszal szokás értekezni. Pedig ilyen tájt lenne inkább hasznos, mert elérkeztünk terményeink érésének dömpingjéhez. Jó példaként az óriásretkem magfogásának bemutatásával kívánok elöl járni.
Évente vetem tavasszal, de néha ősszel is azt a retket, melynek vetőmagját több évtizede vásároltam egy szlovén tulajdonos boltjában. Már az első évben feltűnt, érdekes tulajdonsága. Egyéb elfoglaltságaim miatt nem volt rá érkezésem, hogy foglalkozzak vele, így a földben maradt. Ám az helyett, hogy bepodvásodott volna, vígan fejlődött. A rendszertelen vízellátással szemben is jó stressztűrő képességet mutatott. Azóta minden évben megfogom a magját, nehogy kivesszen. Erről van szó, mint hónapos retek:Ha olyan mennyiséget vetettünk, melyet nem sikerül fogyasztani és földben marad, hajlamos kisebb cékla méretűre megnőni:Ebből a méretből szoktam meghagyni néhány retket, ami mostanság érleli be a magjait:Arról a három bokorról van szó melynek takarásában állok. Magasságom kb. 173cm. Ebből viszonyítani lehet, milyen életerős növény a retkem. Ezek után, ha valaki kedvet kapna kipróbálásához és szeretne belőle magot kapni, a Terra fórum tavaszi magcseréjében megteheti. Ingyen hozzájuthat, ha igényli.
Ez úton is bíztatok mindenkit, ha éveken keresztül bizonyított egy zöldség, annak magját gondosan gyűjtsétek be, nagyon vigyázzatok rá, mert az olyan kincs, ami ínséges időkben még sokat érhet!

2016.06.10. SZEMÉT TÖRTÉNELMI KÖRNYEZETBEN!A héten nagymarosi birtokomon piknikeztem. Néha nem árt levágni a füvet, mielőtt a terület beerdősülne. A terület alsó részét kézi kaszával vágtam le, mert a fű jelentős mennyiségű szemetett rejtett. A Motoros fűnyírómat hamar tönkretette volna, ezért használtam kézi kaszát. Hangulatos képet ad a virágzó csipkebokor alatt az összegyűjtött szemét.Mely szemét a sörösdoboztól a jobb lábas bakancson át a kiszuperált, rozsdás nyugágyig igen változatos összetételű. Északi szomszédaim sokkal rendesebben jártak el. Ott nem dobálták ám át a kerítésen szemetüket, lezser nemtörődömséggel, hanem kis mélyedést ástak és ott helyezték el.Mert a mai kor emberének szemetelnie kell, mit se számít neki, hogy ilyen gyönyörű természeti és történelmi környezetben teszi:Ezek után feltehetném a kérdést, egyáltalán miért kell azt a sok szemetet megvásárolnia a boltban. Ez egy költői kérdés. Mert ha senki se vásárolná meg azt a mérhetetlen mennyiségű szemetet, ami az áruházakban ránk zúdul, nagy baj történne. Megállna a világban fenntartható fejlődés, mely az én értelmezésem szerint azzal tartja a fogyasztói társadalmat felfele ívelő pályáján, hogy évről évre, egyre több szemetet gyárt. Ezért fontos, hogy mi egyszerű polgárok is törekedjünk arra, hogy minél több szemetet vásároljunk, mert ezzel saját jelenünket tesszük biztossá. No, de miért éppen az én telkemen köt ki a sok szemét?

utóirat: A szemetet kiraktam a telek szélére mondván, hazafele elviszem, ám estére a fémek nyomtalanul eltűntek a kupacból.2016.05.07. VENDÉGEM A KAPOSVÁRI ÖKOKÖRHosszú előzetes egyeztetés után sikerült megfelelő időpontot találni a találkozóra.Azt kérték vendégeim, úgy fényképezzem őket, hogy a háttérben a kertem is látszódjon, Evégre kertlátogatásról van szó.Nem mindenki igazi kertbarát, de még az lehet. A neveltetése meg van hozzá.2016.02.03. KINYÍLT A HÓVIRÁG


Kaposváron kinyílt a hóvirág és még ennyi tököm van a garázsban:Úgy hívom, hogy brutális tök, mert nagy területet képes befutni. Onnan származik, hogy egyik évben meg akartam öntözni a tököket és kerestem a szárukat ahol a földhöz csatlakoznak. Legnagyobb meglepetésemre csak egy tövet találtam, de az befutott vagy 2 m2 földfelületet. Ekkor neveztem el brutális töknek. Nem is az a pláne benne, hogy 2 m2-t befutott, mert a futós tökök ennél nagyobb területet is befutnak, hanem az, hogy ez nem volt eredetileg futós. Azóta megfogom a magját és minden évben vetek belőle. Száraz, hűvös helyen február végéig eltartható.

2016.01.19. MAGCSERE A TERRA FÓRUMON


Mint azt blogbejegyzéseimben több alkalommal kifejtettem, fontosnak tartom kertészek között, a kipróbált és jól bevált magok cseréjét. A Terra fórum egy nagyszerűen lebonyolított, példaértékű kezdeményezéssel állt elő:

"Az elmúlt évben sok mag cserélt gazdát itt a fórumon. Ezek a csereberélések bizonyára sok postaköltséggel jártak. Biztos voltak olyanok is, akik sok magot küldtek szét, aztán mikor azt hitték végeztek, újabb jelentkezők kértek. Aztán biztos voltak olyanok is, akik szerettek volna valamilyen magot, de nem tudták kinek van, vagy nem akartak kérni, mert a boríték-válaszboríték költségét már soknak ítélték meg a magok értékéhez képest, csak simán, a küldő költségére meg már udvariatlannak érezték volna a kérést. Ezeket a problémákat szeretnénk most semmissé tenni.
A Nagy magcsere nevű akciónk lényege, hogy mindenki összesen 2db boríték költségén, akár minden résztvevővel tud magot cserélni. A lebonyolítást segíti legújabb programunk, melynek segítségével könnyen lehet magokat (de bármi mást is) felajánlani, igényelni, melyet a program automatikusan nyilvántart. A felajánlott magokat a felajánlók beteszik egy borítékba, ha ők is igényeltek valamit, akkor egy válaszborítékot is, és elküldi egy megadott címre. Erre a címre fog minden csomag, és minden válaszboríték beérkezni. Ezeket a csomagokat kibontjuk, mindenkinek betesszük a válaszborítékjába az igényelt magot és visszaküldjük a borítékot. Ezzel lényegesen csökkenhetnek a cserével járó költségeink és az sem okoz problémát, ha valaki csak pár magot szeretne, de több embertől, több helyről, hiszen a költség így is csak 2 boríték ára."Fenti akcióhoz úgy is mint felajánló, úgy is mint igénylő, örömmel csatlakoztam. Megmutatok néhányat szerzeményeim közül, melyekkel gazdagabb lettem a Terrás fórumtársak jóvoltából:
Legjobban ennek a Fóti Gerezdes paradicsomnak örültem, azért mert régóta terveztem valahonnan felhajtani ezt a híres tájfajtát. Most sikerült hozzájutnom.A Palóc óriásnak, pedig azért örültem, mert Gábor fórumtársam olyan szép történelmi ihletésű nevet adott neki, melytől erős indíttatást éreztem, hogy elvessem, felneveljem.A következőket írta róla:

"Ahogy az a képen is látszik, ez a paradicsom 60dkg-nál is nagyobbra nő. 3-4 db-os fürtökben terem.
A növény indeterminált, 2-2,5 méter magasra is megnő. Bogyóméretéhez képest a növény szára vékony, a levelek is gyenge tartásúak és keskenyek.
Palánta korban megnyúlt palántáknak tűnnek. Nem igazi piros paradicsom, inkább rózsaszínes, lilás, üvegesen áttetsző, húsos paradicsom.
Magja kevés, és a magház is kicsi, így befőzésre ideális. Legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nem savas.
További érdekessége hogy ugyanazon a tövön, egyaránt található egészen hosszúkás, és lapos, szív alakú bogyó.
A fajta eredete számomra ismeretlen, a magokat egy szomszédomtól kapott paradicsomból szedtem, aki mindig saját fogott magot vet, így nagy valószínűséggel az elmúlt néhány év megporzásának az eredménye.
Így aztán a Palóc óriás nevet adtam neki."Az előbbiekkel ellentétben a méregerős Csili paprikát nem azért kértem, mert meg óhajtom enni, hanem azért, mert permetszerként megpróbálok vele mérget helyettesíteni.Erről felajánlója a következőket tette közzé:

"Erős törzsű, 1-1,5m nagyra is megnövő chili.
Termése zöldből sötétbarnára érik.
Kellemes aromájú, bár nem annyira jellegzetes és intenzív mint a habanero fajtáké.
Igen brutális erejű, feldolgozni csak gumikesztyűben!!!
750.000 - 1.000.000 SHU
Csípős szósz alapanyagnak kiváló, de szárítani is tökéletes.
Erkélyen 12literes cserépben is sikerült nevelnem, de szabad földben sokkal több termést hozott.
A hosszú tenyészidő miatt célszerű február-márciusban elültetni a magokat.
Fogott magok, keresztbeporzás előfordulhatott."A következő szerzeményem első látásra paradicsomnak néz ki, de nem az. Afrikai vörös padlizsán. Mely kis termésű, de bőtermő.A többi kapott maggal kapcsolatban annyit tudok mondani, kíváncsian várom mi lesz belőlük? Az egész akcióról az a véleményem, hogy a magcsere alatt nagyon jól szórakoztam. Olyan érzésem volt, mint gyerekkoromban, amikor bélyegeket gyűjtöttünk, csereberéltük egymás között, és amikor egy kedvemre való értéket sikerült szereznem, annak nagyon örültem.

Egyben gratulálok a Terra fórum működtetőinek, tagságának. A felajánlott fajták képei, leírásai itt láthatók:

http://terra-kert.hu/terra_ajanl.php?w=0Lap tetejére