Gasztrosztorik / német pizza

Életem legfinomabb pizzája Düsseldorfban.

A Hollandiai Winendal településen dolgoztunk egy gépsor leszerelésén 3 hétig. S hogy a hasznosat összekössük a kellemessel a hétvégeken kirándultunk. Egyik szombaton kedvenc fõmérnököm Béla bátyám rábeszélt bennünket, ugorjunk át a németországi Düsseldorfba. Béla bátyámról tudni kell hogy imádja a régi motorokat. Sõt tulajdonosa több veterán motornak, amit saját kezûleg javítgat. Egy Düsseldorf melletti kis településen található egy olyan bolt ahol bármennyire is meglepõ, de még a világháborús Wermacht motorokhoz is lehet alkatrészeket kapni. Ha éppen nincs a boltban , megrendelésre beszerzik. Több alkalommal vásároltunk ebben a boltban ,de mint mindig , most is nehezen találtunk oda. Megálltunk az utcán és a motorházra terítettük a térképet. Miközben böngésztük , a fölöttünk lévõ emelet ablakából leszólt egy német „úr” hogy mit csinálunk a háza elõtt? Egyrészt õ is láthatta, másrészt mondtuk hogy keressük a közelben lévõ motoros boltot. Az útbaigazítás helyett elzavart bennünket. Ne az õ háza elõtt nézegessük a térképet hanem menjünk odébb. Alapelvünk hogy külföldön az ember ne keveredjen balhéba, így inkább két házzal odébb mentünk és ott néztük tovább.
Nem sokára megtaláltuk a boltot, Béla bátyám megvásárolta a javításhoz okvetlenül szükséges alkatrészeket. Azonban a csúfos közjáték után kissé keserû szájízzel hagytuk el a települést. Biztos vagyok benne hogy hasonló helyzetben Magyarországon egy segítségre szoruló német embertársat senkinek se jutna eszébe elzavarni . Nem csoda hiszen a magyar himnusz így kezdõdik: "Isten, áldd meg a magyart, Jó kedvvel, bõséggel" míg a német : "Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt". Ez okozza a két nép közötti viselkedésbeli különbséget.
Egész napos császkálás-mászkálás után ugyancsak elfáradtunk és megéheztünk. Járva az utcákat belebotlottunk egy kicsi német étterembe. Befészkeltük magunkat , sört és pizzát rendeltünk. Sok országban ettem már pizzát , de ilyen fogamra valót sehol. Foghagymás padlizsán volt a feltétben. Íze nagyon hasonlított a tepsiben sült vargányára ami egyik kedvenc ételem. Finom is volt, éhesek is voltunk , a sör is jól csúszott rá. Kell ennél több ?
Milyen furcsa az élet. Abban az országban amelyet legkevésbé szeretek, ott ettem életem legfinomabb pizzáját.
Lap tetejére