Gasztrosztorik / tengeri kaja
A délszláv háború idején egy Bergano környéki céghez voltunk hivatalosak. Ez az Olasz cég használt gépek forgalmazásával foglalkozott. Mint a legtöbb üzlet ez is meglehetősen gusztustalan volt a háborút igyekezett a saját hasznára fordítani oly módon, hogy a háború sújtotta országokból kimenekített gépeket olcsón felvásárolta. Ennyi gépet egész életemben se láttam. Több ezer gép volt egymás hegyén, hátán összehalmozva Mit sem sejtve érkeztünk a helyszínre, azzal a feladattal, hogy egy gépsor vásárlásához adjunk szakmai tanácsot, illetve a géparzenálból segítsünk kiválasztani a megfelelődarabokat. A gépeket lóhalálában, szakszerűtlenül szerelték le. pl. A kábelcsatlakozókat, ahelyett hogy egy mozdulattal széthúzták volna, barbár módon lefűrészelték. Háborús körülmények között ez nem is meglepő. Mindezekről semmit se tudva egynapi utazás után elfoglaltuk a szállodai szobáinkat és éhesek lévén levonultunk a szálloda éttermébe. Általában az olasz éttermek személyzete nem nagyon preferálja az idegen nyelvű vendégeket. Vagy ha igen akkor inkább az angol nyelvűeket Így tanácstalanul böngésztük az olasz étlapot. Ki is néztünk egy gyümölcsös ételt, ám amikor megkaptuk kiderült tenger gyümölcseiről van szó. Különböző, rákok, tengeri csillag és egyéb tengeri herkentyűk voltak a tányéron. Én, mint vegetáriánus, a körettel próbálkoztam. Viszont húsevő kollégáimnak se nyerte el a tetszését azon egyszerű oknál fogva, hogy a magyar gyomor ilyesmihez nincs hozzászokva. No de a magyart nem kell félteni, az étteremet körös-körül szőlővel díszítették, jobb híján felfaltuk a díszítéseket.
A sors rafinált szeszélye folytán kirándulásunk két hét múlva megismétlődött. Kedvenc főmérnökömmel, Béla bátyámmal autóba ültünk, irány Olaszország. Tanulva az előző esetből azt indítványoztam együnk pizzát egy pizzériában abból nem lehet baj. Egy frászt! Válaszolta Béla bátyám. Ismét lemegyünk a szálloda éttermébe, de most máshogy csináljuk. Kinézzük a legeslegdrágább ételt, ami az étlapon létezik, és azt rendeljük meg. Így történt. Majd elégedetten dőltünk hátra párnázott székünkön, mondván ennyi pénzért csak adnak valami rendes kaját. Hamarosan megjött a pincér. Mit gondoltok mit hozott? Ugyanazt a tengeri kütyümütyüt mint előző alkalommal. Ezek után ismét leettük a díszítést.

Mindez elsõ hallásra vidám történetnek tűnhet, ám van egy szépség hibája, ez idő tájt néhány száz km-rel odébb NATO gépek járőröztek halált osztó terhükkel.

Lap tetejére